Privacy Friendly

Weblog

De moderne auto verzamelt veel persoonsgegevens, zoals de route, de snelheid en de rijstijl van de bestuurder. Volgens autofabrikanten is deze data herleidbaar naar u.

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam geven een sterke waarschuwing: bijna 80% van de mensen met een connected car vindt dat de dealer ze slecht heeft geïnformeerd over de data die worden verzameld. Ook zegt twee derde geen idee te hebben waar hun data voor worden gebruikt.

Tom van Engers, hoogleraar IT-recht aan de UvA en een van de onderzoekers, spreekt van een vorm van ‘machtsmisbruik’ door de autofabrikanten. ‘De auto is het zoveelste geval van datahebzucht bij de industrie.’

Zoals in veel gevallen begint het bij bewustzijn. Veel mensen hebben geen idee welke gegevens over hen verzameld worden en door wie. Laat staan dat ze doorhebben wat daar de gevolgen van (kunnen) zijn. Ik hoop echt dat de Autoriteit Persoonsgegevens er daadwerkelijk een speerpunt van gaat maken en wat steviger gaat optreden dan ze tot nu toe hebben laten zien.