Privacy Friendly

Opinie

De 'privacywet'

6 maart 2019, 21:36

Regelmatig hoor je term 'privacywet' als mensen de AVG bedoelen. Er is geen algemene 'privacywet'. Er is wel een wet die gaat over gegevens. Met name over gegevensbescherming. Ziedaar de naam: "Algemene Verordening.... Gegevensbescherming". Het was de oplettende lezer al opgevallen dat "AVG" geen P bevat. De echte kenner wist dat ook al over de Wbp: de "Wet bescherming persoonsgegevens" - niet de Wet bescherming privacy.

Waarom daarover zeuren? Goede vraag. Omdat privacy veel meer is dan gegevens. Meestal worden er vier gebieden van privacy onderscheiden. Territoriale privacy. Lichamelijke privacy. Communicatieve privacy ('briefgeheim'). En .... informationele privacy.

Als je dat zo leest snap je dat de AVG zich alleen richt op de informationele privacy. Het gaat om gegevens over jou en wat daarmee gebeurt. Als de buurman bij jou in de tuin staat kan dat heus wel een schending van jouw privacy zijn. Als iemand jou ongewenst betast in de metro is dat absoluut een schending van jouw privacy. Maar daar gaat de AVG niet over.

Het zou goed zijn als informatiespecialisten het meer hebben over 'gegevensbescherming' en minder over 'privacy'. Dat lijkt geneuzel, maar daarmee zouden wij ons meer realiseren dat het om ons vakgebied gaat. Niet (zozeer) over het abstracte begrip privacy, maar over de gegevens waar wij iedere dag mee werken en ons brood mee verdienen. Gegevensbescherming is gewoon onderdeel van informatiemanagement. Daar moet ik steeds aan denken als een privacy officer het over de 'privacywet' heeft terwijl de CISO aanvult dat de beveiliging 'AVG-compliant' moet zijn.